1 dag kvar

Inget nytt.

Sovit.
Surfat.
Ätit.
Solat på balkongen.

Väntar och väntar och väntar...

2 dagar kvar..

Som mensvärk under natten. I morse fick jag precis den där känslan som infinner sig när man precis får mens eller precis innan perioden startar. Ni vet innnan det är ett faktum men är man klok så tar man en binda. Lite molande värk och synar man pappret när man torkar sig anar man ljusbrunt blodigt slem. Men det kom inget mera sen. Ingen mer teckningsblödning och framförallt inga värkar.

Jag var tvungen att upp och röra mig. In till Skanstull och köpa en amninsgtop på Polarn. O Pyret som jag spanat ett tag på. Väl genomtänkt köp. Inget impulsköp där inte. Försöker att inte hänga läpp. Har ju ingen anledning till det. Men blev arg på en gubbe som sa till sin fru att "Det där måste ju vara trillingar" om min mage. Känns som jag måste stanna inne tills bebisen föds om jag inte ska bli fullständigt utstirrad och kommenterad av folk.


3 dagar kvar

Att det ska vara så svårt? Så svårt för min kropp att komma igång med förlossningen alltså. Visserligen 3 dagar kvar till beräknad och även 42 graviditetsveckor är ju normalt men jag är så otålig. Ingenting blir heller bättre av att jag inte sover något vidare.

Mina bebbar flyttar in lätt som en plätt i min kropp. Känns som jag bara behöver tänka tanken att jag vill bli gravid så är det klart sen. Men när det kommer till att flytta ut ur kroppen och födas då är de sega rackare. Jag brukar skämta om att Sarah lämnade kvar ritningarna till lyxhotellet till efterkommande. Nu har han byggt lyxhotell i min mage, det är därför jag är så stor och som han dröjer med att komma.

Jag ska försöka komma ut idag och ta en redig promenad så att han får en chans att sjunka ännu djupare med sitt huvud och stöta på livmoderhalsen så att den öppnar sig mera. Undrar om det verkligen är en han därinne förresten?

Inga magbilder och inga bilder på ny bebis men en väntande storasyster i ny FIX-klänning i storlek 98 kan jag publicera:

4 dagar kvar

På besök hos barnmorskan: Idag gjorde vi en liten undersökning i gynstolen. Jag är öppen för 2 fingrar och har ganska mogen tapp. Nu behövs bara värkar så har jag snart bebisen i famnen. Hon gjorde hinnsvepning och därefter gick jag och Jonas en promenad i solskenet längs strandvägen. Jag vill föda i natt! Jag är redo.

5 dagar kvar

Magen i vecka 40!


6 dagar kvar

Jag tror att slemproppen håller på att gå. För er som inte vet vad slempropp är klistrar jag in en text från vardguiden.se

Ett tecken på att det snart är dags för förlossning är att slemproppen stöts ut. Slemproppen sitter i livmoderhalsen som ett skydd för ditt barn. Den kan stötas ut veckor eller dagar innan förlossningen startar. Ofta kommer den ut som en slemliknande, lite kraftigare flytning. Ibland kan den också vara lite rosastrimmig eller blodig. Slemproppen kan också komma ut efter att värkarna har börjat och det är inte säkert att du märker det.

Problemet är att vi körde färdknäpp igår och det kan vara rester efter det som kommer ut. Men min slempropp luktar absolut ingenting och då har jag nästan tryckt in den i näsborren för att känna efter ordentligt. Så jag hoppas det är den och inte nåt annat. Annat kladd brukar ju dofta lite. Ursäkta att jag är så intim och "äcklig" men jag vill verkligen föda nu och alla tecken på att det skulle vara på G är intressanta för mig.

8 dagar kvar

Trött. Börjar bli tjatiga inlägg nu så bäst att ungen "ploppar" ut snart. Fast jag hatar när folk säger att bebisar ploppar ut. Så enkelt är det inte!

Idag har jag funderat på att det är ganska många hysch hysch kring graviditet. Sånt som man inte pratar om. Knappt ens med gravida väninnor. Som att man svettas mycket mera. Jag som annars aldrig svettas svettas nu. Mina tröjor blir ofräscha efter en dag.

Eller sekret som kroppen utsöndrar down there. Ibland vet man inte riktigt om det är fostervatten, kiss eller bara rinniga flytningar.

Eller förstoppning och bajs överhuvudtaget. Hela graviditeten är många mer eller mindre förstoppade. På förlossningen kommer det ut, antingen frivilligt innan eller ofrivilligt tillsammans med bebisen.

Eller det fantastiska sexlivet? Hur bra sex tror ni att man har med gigantisk mage som gör att man bara kan ligga på ett enda vis? Och så fort man försöker slappna av och njuta så krampar livmodern, blir stenhård och gör ont. Typ som en lindrig värk som vägrar gå över förrän man gett upp hela grejen.

Finns massa mer säkert.. Förlossningssmärtan tillexempel. Hur många talar om för sina vänner hur jävla ont det faktiskt gör? Att man kanske aldrig någonsin upplevt värre smärta? Näe, det säger man inte. Istället talar man om den positiva smärtan..

Idag har jag lunchat med Shangin inne i city. Det var mycket trevligt. Förvisso är jag trött och det är ett stort omak att ta mig in till stan men jag kan inte isolera mig hemma i 8 dagar + eventuell övertid. Då mår jag inte heller bra.

9 dagar kvar

  • Sovit.
  • Ätit.
  • Tvättat en maskin och hängt upp på tork. Sarah hjälpte till.
  • Gjort Satin Lips för att få fina smidiga läppar. Hjälper suveränt mot fnasiga och torra lypsyl-beroende läppar.
  • Gjort Microdermabrasion. Alltså djuprengöring och exfoliering av ansiktet. Döda hudceller försvinner och stora porer blir mindre. Efterbehandlingen är skön och välgörande.
  • Nu soffan tills jag stupar i säng

10 dagar kvar

Ack, jag är så trött. Sovit massor men ändå trött. Hämtade vagnen idag (the Emmaljunga City Cross in Creme Leatherette) och handlade lite middag på Willys. Helt slut efter det. Den här magen jag bär på, den är tung den!

Sarah hemma idag. Jonas vabbar. Skönt iallafall att hon var frisk nog att vara på dagis några timmar igår på sin födelsedag. De sjöng för henne och hon hade varit så glad och stolt. Gumman!

Sarah fick sin bebis igår. Dockan heter bebis än så länge. Jag väntar otåligt på min och letar tecken på att det skulle vara på gång..





Sarah fyller 2 år idag!

Idag är det Sarahs födelsedag. Grattis kära dotter!

Som mor tänker man så klart tillbaka till dagen hon föddes. Världens finaste bebis, bara några timmar gammal på fotot.


12 dagar kvar

Positivt: Vi har lämnat Simba hos min mamma ute i skärgården. Där får kissemissen det bra under sommarhalvåret och vi får det lite lugnare under de första skälvande månaderna med ny bebis. Jag slipper dammsuga 3 gånger per dag efter honom. Jag gillar katten men jag hatar att han måste krafsa ut sand utanför lådan. I go nuts när jag får sandkorn i strumplästen eller när Sarah leker sandlåda med hans toalåda. Ska bli så skönt att kunna njuta av veckostädningen och ett rent hem utan att behöva plocka fram dammtrasa och dammsugare en kvart efter att städtjejerna gått hem.

Jag slipper gå till jobbet i morgon. Jag är ledig. Jag kan vila och ladda inför förlossningen.

Negativt
: Vi är utmattade efter ett dygn därute. Mamma har ett hem fullt av prydnadssaker, glas och annat icke-barnanpassat. Man blir trött av att hela tiden säga " aja baja" och NEEEEEEEJ!!!!" till sin dotter.
Sarah är snorig. "Lite snorig", säger hon och så får man torka hennes näsa. Hon pratar så mycket nu. Hoppas det inte blir värre med snoret och hostan. I morgon är det hennes födelsedag, den hoppas vi kunna fira utan att ligga däckade i förkylning.

Jag är mycket tung nu. Ibland när jag står upp så ilar det till ordentligt i ljumsken och underlivet. Det är väl bebisen som borrar sig nedåt. Det gör ont, men är inte värkar, men jag vill gärna sätta mig på en stol när det händer.


15 dagar kvar

Inte gjort många knop idag. Lämnade på dagis och gick hem och sov. Sedan åkte jag till Östermalm för en halvtimmes rutinkoll hos barnmorskan och sen var det redan dags för hämtning på dagis. Fick en reklamväska från Libero av barnmorskan. Fett najs. Låg några blöjor, våtservetter, en liten babymössa och annat smått och gott i den. Tack Libero!

15 dagar kvar alltså. Hur känns det? Tungt! Är trött. Förstoppad. Dålig smak i mun. Men annars bra! Är så lycklig. Snart är vi fyra.

Djurgården i slutspelsfinal. Hoppas dom vinner alla matcherna på en gång så vi slipper se 7.. Har inte tid med 7 matcher. Här ska ju snart födas barn!

Idag är det exakt 3 år sedan min far gick bort. Tänker på min pappa så gott som varje dag så det är inte speciellt idag men jag är glad att min son väljer ett annat datum att födas på.


16 dagar kvar

Migrän idag. Plötsligt kom det. Som blixtar från klar himmel. Nästan. Satt och åt lunch med kollegorna när auran med synbortfallet och flimret kom. Snabbt skölja ner två alvedon. Känna sig halvblind, ljuskänslig och allmänt frånvarande. Huvudvärken kom och kändes genom alvedonen som ett svagt dånande i bakgrunden. Japp migrän och åskväder är lika. Kunde vart mer lämplig tidpunkt för jag hade tid bokad hos kosmetologen för pedikyr på eftermiddagen och samtal med doulan på kvällen.

Trötta, ömma gravidfötter behöver pysslas om av proffs. Lite rosa nagellack som avslutning på behandlingen gör att jag nu har fin-fina fossingar.

16 dagar kvar till due. Nu när fötter och doulasamtalet är avklarat så får bebben komma när den vill! Fot-tjejen sa att utifrån hur jag ser ut i ansiktet (lätt svullna läppar) så borde bebisen komma inom en vecka. Men fick höra nåt likande när jag var havande med Sarah och hon lät ju vänta på sig ändå.

Doulan sade också att hon såg något i ansiktet på mig. En lyster. Om det är förlossning nära förestående eller bara att solens strålar glatt min hud råder det dock tvivel om.


Magbild i vecka 38 (17 dagar kvar till D-day)


17 dagar kvar

It´s the final countdown!

Just vräkt i mig 4 kanelbullar till mellanmål. Men dom var små! Hade legat och vilat efter jobbet och somnat till en stund. När jag vaknar känns det alltid som att blodsockret är långt under minus. Då är frestelsen svår att motstå när man har massa små kanelbullar kvar i frysen. Undrar vad Jonas säger när han kommer hem från jobbet. Det var  hans bullar. Nåväl, jag har graviditeten som ursäkt. Bebisen var sugen på socker.

18 dagar kvar

Nu är det bara 18 dagar kvar till det beräknade datumet. Ibland känns det som att bebis kan komma precis närsomhelst. Typ i natt redan. Men lika ofta känns det som att det kan dröja till 14 dagar efter det där jäkla datumet som man fått av mödravården. Vi längtar otroligt mycket efter bebisen. Det mesta är förberett och klart inför nedkomsten.

Jag är trött. Bergochdalbane-humör. Mycket sammandragningar. Mår illa. Fan för det där illamåendet som inte tänker ge sig förrän jag krystat klart. Ska jobba 4 dagar till. 4 halva dagar. Den som inte är i samma tillstånd kanske har svårt att tänka sig att det kan kännas övermäktigt. Men det gör det. Jag är trött så jag vill gråta. Överlag är jag nog rätt sårbar nu. Kanske förlossningshormoner?

Pissnätterna is here och barnmorskebesök i v37

Japp jag tror det! I gårkväll var jag uppe och kissade 4 gånger innan jag ens somnat första gången. Sen fortsatte det med en timmes intervall resten av natten ungefär.

Fick massage på jobbet idag. Det var skönt. Somnade nästan. Lite arbetande därpå och så var det barnmorskebesök. Bebisen har fixerat sig nu och ligger långt ner i bäckenet, startklar. Det är därför som foglossningen lättat. Vi sammanfattade graviditeten och skrev förlossningsbrevet. Jag har medicinskt haft en vanlig okomplicerad graviditet med bra värden och kontinuerlig tillväxt på bebben. Min bm är snäll. Hon sa att jag inte ska behöva gå över så lång tid denna gång och har ingen förlossning satt igång den 30/4 så ska vi försöka med något. Tex en rejäl hinnsvepning. Man tackar ödmjukast!

Jag blir utstirrad på stan. Av barn, av kvinnor, av gubbar, av i princip alla. Känner mig som apan på skansen. Lite obekvämt är det när folk glor. Okända frågar om det är dags snart. Yes it is!

Min dotter gjorde mig rörd ikväll. Vi läste Alfons, borstade tänderna och plockade undan. Så sa jag: "Sova nu. Godnatt!" Då svarade hon: "Puuuuss!" Vi pussades. Hon släckte och kröp ner i sängen utan krångel som vanligt. Sen pussades och kramades vi ett tag till innan det var bra och jag stängde dörren om henne. Hon är så enkel! Jag är otroligt tacksam över att ha en sådan rar dotter som lägger sig så snällt om kvällen. Hoppas sonen blir likadan.

Hallonbladste

Idag har jag köpt torkade hallonblad i hälsokosten. Te på dessa ska tydligen ha en massa bra effekter på gravida och nyförlösta kvinnor. Teet var ganska gott, smakade lite höaktigt. Nu gick ju allt suveränt efter förra förlossningen så jag frågar mig lite varför jag införskaffat detta men är nyfiken och har en stilla förhoppning om att slippa gå över tiden med 12 dagar. Det ska ju inte vara skadligt på något sätt iallafall.
 
Kopierat från en hälsokostbutik online:

Hallonblad innehåller oxytocin. I kroppen tillverkas oxytocin av hypofysen som ett avslappnande och rogivande ämne. Inom sjuklvården används det bl. a. för att starta förlossningsarbetet. Vid ett avkok blir sällan så påtagliga effekter, som att omgående dra igång en förlossning. Men barnmorskor har i alla tider rekommenderat hallonbladste i graviditetens sista fas, för att förbereda kroppen på födseln och för att allt detta ska fungera stärkt och smidigare. För att den gravida inte ska riskera ett för tidigt förlossningsarbete ska produkten inte tas förrän vecka 35.

Hallonbladste är inte bara för höggravida, den har fler användningsområden. Inte minst efter en graviditet, för att dra samman livmodern samt för att öka kroppens läkeförmåga - bra vid efterblödningar hos både djur och människa. Oxytocin stimulerar även till en välfungerande amning, som även bildas vid bröst/kel-kontakten mellan moder och barn. Te på riktiga örter är perfekt för ungdomars nyttiga (givande) fikavanor, för djur och t.o.m. för män - hallonblad för alla som upplever sig spända, stela eller inombords stressade. Då blir oxytocinets effekter ofta en välkommen hjälp - för mer ro i varelsen och för bättre avslappningsförmåga.


Glad Påsk!

Lite tomt i bloggen kanske men vi firar påsk. Det innebär middagar med vänner, mycket vila för min del och lek i parken. Solen skiner och det är härliga vårtemperaturer. Jag upplever att foglossningen lättat. Vi besökte skansen på långfredagen och jag lekte med Sarah i parken själv igår, dvs hyffsat ansträngande för mig men jag fick inte ont efteråt. Det känns visserligen nästan som att ryggen ska gå av på mitten medan jag är upprätt men det beror ju på att jag är så framtung nu. Däremot har jag mer sammandragningar/förvärkar. Snart kommer bebisen.



Sarah är lite besatt av bebisar. Så fort hon ser en bebis så ropar hon "BÄÄÄÄBIS".

Jag var lite modfälld en stund idag. Antar att det är hormonerna som åker bergochdalbana så här i slutet av graviditeten. Då sa Sarah till Jonas. "Mamma ledsen". Blev förvånad då faktsikt. Trodde jag hade poker face on.


Föda med doula

En doula är en kvinna som själv fött barn och som är med under förlossningen och ger stöd till den födande kvinnan och hennes partner. En doula har ingen medicinsk inblandning i det hela utan är bara med som rent stöd och trygghet. Det går att läsa mer på http://www.doula.nu/

Jag har valt att ha med doula på min kommande förlossning. Syftet är att få en så positiv förlossningsupplevelse som möjligt samt förhoppningsvis känna mindre behov av medicinsk smärtlindring. Det är en urgammal tradition att ha kvinnor runt sig när man föder och det finns forskning som visar att förlossningar går lättare om man har kvinnligt stöd. Det är nåt hormoniellt med det där. Det sägs ju att kvinnor som jobbar eller umgås tätt får synkade menscykler. Vet inte om det är sant men det sägs så. Doulaeffekten är iallafall något jag tror på.

Min doula har fött tre barn. Alla hemma i badrummet. Det är inte en vän som jag umgås regelbundet med utan en kvinna som jag lärde känna eftersom hon sålde barnkläder genom homeparties. Eftersom vi alla hade små barn eller var gravida så kretsade samtalen ofta kring förlossningar på dessa tillställningar. Det är positivt att vi inte är nära vänner. Det är jag och Jonas som är teamet, doulan är en yttre person som stöttar oss. Min valda doula är en riktigt stark kvinna. Hon har positiv syn på livet och förlossningen. Jag blir inspirerad av henne. Jag upplevde smärtan på min första förlossning som det värsta jag varit med om och kände emellanåt destruktiva flyktbehov för att få slut på alltihop. Jag känner mig övertygad att min doula genom att vara så naturlig som hon är med sin starka tro på kvinnokraften ska ta bort min rädsla helt och därmed minska smärtan och göra den mer hanterbar. Jag var inte rädd inför min första förlossning men när jag överumplades av smärtan blev jag osäker och spänd.

En annan aspekt jag hoppas på är att jag ska bli kvitt det där prestigetänkandet. Ju naturligare förlossning desto duktigare kvinna liksom. Att den som föder utan medicinsk smärtlindring skulle vara duktigare än den som tar det den kan få. Epidural kändes lite som ett misslyckande. Jag vet att det är fel att tänka och känna så och jag måste sluta för min egen skull. Med doula närvarande ökar möjligheten att känna sig nöjd med sig själv oavsett hur förlossningen fortlöper.

Sen finns det en praktiskt aspekt också. En vuxen till som kan ringa barnvakt, parkera bilden, ringa sjukhuset etc.

Nästa helg ska jag och Jonas träffa henne för förlossningssamtal.

RSS 2.0